contact
Wat te doen bij een overlijden? 2017-01-06T17:34:04+00:00

 

wat te doen bij een overlijden westfriese poort

Ieder overlijden moet door een huis- of behandelend arts worden vastgesteld. Nadat deze het formulier ‘verklaring van overlijden’ heeft ingevuld kunt u de verdere stappen ondernemen: het bellen van de uitvaartverzorger die voor u de uitvaart zal gaan verzorgen. U bent vrij in het kiezen van de onderneming die de uitvaart gaat verzorgen. Het gaat om een uitvaart, het laatste dat u voor iemand doet. Het moet dus perfect zijn. Een tweede kans krijgt niemand meer.

Ieder overlijden moet door een huis- of behandelend arts worden vastgesteld. Dit kan door uw eigen huisarts of door een plaatsvervanger tijdens avond- of weekenddiensten. De huisarts stelt vast of de doodsoorzaak natuurlijk is en wat de mogelijke oorzaak van het overlijden is. Dit geeft hij aan op de ‘verklaring van overlijden’, een formulier dat ingevuld moet zijn voordat er verdere stappen worden ondernomen. Tijdens de avonden en weekenden kunt u contact opnemen met de centrale huisartsenpost in uw woonplaats.

Nadat de huisarts het formulier ‘verklaring van overlijden’ heeft ingevuld kunt u de verdere stappen ondernemen: het bellen van de uitvaartverzorger die voor u de uitvaart zal gaan verzorgen. Vaak wordt gedacht dat als de overledene lid is van een uitvaartvereniging en/of daar een verzekering heeft lopen, dat dit de verplichting geeft aan u om deze partij ook de uitvaart te laten verzorgen. Dit is echter onjuist. U bent vrij in het kiezen van de onderneming die de uitvaart gaat verzorgen. Het gaat om een uitvaart, het laatste dat u voor iemand doet. Het moet dus perfect zijn. Een tweede kans krijgt niemand meer.

Wij nemen graag van u de organisatie van de uitvaart over, zodat u de dagen voorafgaand aan de uitvaart samen met de nabestaanden kunt beleven. Ook deze periode hoort al bij het rouwproces: belééf deze periode en geef organisatorische zaken uit handen aan een partij die veel procedurele zaken van u kan overnemen en bij persoonlijke zaken, zoals bv. de invulling van de afscheidsceremonie, u met advies en raad kan bijstaand.

Als u besluit dat ik voor u de uitvaart mag verzorgen, kunt u mij 24 uur per dag bellen op nummer 06 50 45 99 48. Nadat u mij heeft gebeld starten we meteen met de voorbereiding voor de uitvaart: een goede voorbereiding is bijzonder veel waard, immers: wij hebben samen maar één enkele kans om de perfecte uitvaart voor uw geliefde te realiseren. Ik zal zo spoedig mogelijk bij u komen om een aantal eerste zaken te regelen.

Het is handig als u alvast enkele belangrijke zaken bij de hand heeft:

  • Trouwboekje (moet aan de gemeente overhandigd worden voor de bijwerking van de gegevens)
  • Bovengenoemde verklaring van overlijden
  • Verzekeringspolis(sen) van uitvaartverzekering(en). Let op: veel mensen hebben meerdere polissen lopen bij meerdere maatschappijen.
  • Indien aanwezig het laatste wensenboekje.

Bekijk het stappenplan voor een compleet overzicht van onze dienstverlening.