contact

Plakje cake in Noord-Brabant vijf keer duurder dan in Zuid-Holland

Van alle Nederlanders heeft 65% geen idee wat doodgaan kost*. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.000 Nederlanders en analyse van het vandaag gelanceerde platform www.watkostdoodgaan.nl. De onwetendheid is Nederlanders niet geheel te verwijten. Een korte blik op het nieuwe platform maakt duidelijk dat de door Nederlanders meest gekozen kist in Wijhe (Overijssel) 260 euro kost waar men er in Den Haag 970 euro voor neertelt. Ook is er een flink verschil te zien bij een kop koffie met het geijkte plakje cake: 1,25 euro of 7 euro per persoon. Het zijn prijskaartjes van exact dezelfde uitvaartelementen van verschillende uitvaartondernemers verspreid over heel Nederland. Vanaf vandaag kunnen Nederlanders, voordat de uitvaartondernemer aan tafel zit, hun uitvaartwensen op basis van prijs en kwaliteit real-time met elkaar vergelijken op Watkostdoodgaan.nl.

Wie via www.watkostdoodgaan.nl onderzoek doet naar de kosten van doodgaan kan flink besparen, zonder in te boeten op kwaliteit. Paul Bondam, initiatiefnemer van Watkostdoodgaan.nl, licht de komst van het platform toe: “De uitvaartbranche was vrijwel de enige sector die het de consument onmogelijk maakte om vooraf prijs en kwaliteit met elkaar te vergelijken zonder eerst offertes te moeten opvragen en vergelijken. Zoals men een vakantie, auto of mobiele telefoon real-time online vergelijkt voor de beste prijs/kwaliteit verhouding, is het onze ambitie dit ook voor de uitvaart geheel in kaart te brengen.” De werking van het platform wordt verder toegelicht in de infographic ‘Hoe werkt Watkostdoodgaan.nl?’, beschikbaar via de pressroom van Watkostdoodgaan.nl.

Prijzige kistdragers in Gelderland
Naast de kosten van een kist kan men op het platform o.a. uitzoeken wat een professionele drager van de kist kost. Gemiddeld kosten vier professionele dragers 240 euro. Wie op Watkostdoodgaan.nl vergelijkt en op zoek gaat naar de beste deal komt uit in Hilvarenbeek (Noord-Brabant). Daar kan men op een mooie prijs van 180 euro voor vier dragers uitkomen. Wie zich juist prijzig wenst te vervoeren is in Varsseveld (Gelderland) aan het juiste adres. Daar telt men een bedrag van maar liefst 400 euro voor een viertal dragers neer. Dit onderstreept hoe het kan lonen om verschillende uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken voordat deze aan tafel aanschuift.

Duurste plakje cake in Noord-Brabant
Opvallend is dat men in Noord-Brabant, waar de goedkoopste kistdragers te vinden zijn, juist het meest betaalt voor het geijkte plakje cake met twee kopjes koffie. In de Brabantse plaats Best betaalt men de hoofdprijs van maar liefst 7 euro per persoon tegenover 1,25 euro voor hetzelfde recept in Rotterdam. Een verschil van bijna 6 euro per persoon, wat op 100 gasten flink kan oplopen. Voor Nederlanders die geen fan zijn van het standaard uitvaartmenu met plakjes cake en koffie biedt het platform Watkostdoodgaan.nl ook inzicht in de gemiddelde prijzen van inspiratiemenu’s zoals sushi met champagne en tapas met wijn. Waar men nog meer voordelig of juist minder voordelig een kopje koffie met een plakje cake kan laten serveren, is af te lezen uit infographic ‘Het duurste plakje cake van Nederland’, te downloaden via deze pressroom.

140168-Top 5-1-3c2fe3-original-1409578763 (1)Nederlander wil het zelf bepalen
Naast analyse uit het platform ondervroeg Watkostdoodgaan.nl ruim 1000 Nederlanders naar hun kennis en wensen op het gebied van uitvaarten. Daaruit blijkt dat Nederlanders naast prijs en kwaliteit een persoonlijke touch aan de uitvaart erg belangrijk vinden. De top vijf uitvaartwensen wordt gedomineerd door persoonlijke, custom made, wensen zoals een juiste catering en de begeleiding van een goede bekende in plaats van een voorganger vanuit de uitvaartonderneming. Ook een speciale locatie en bijzondere auto staan hoog op het lijstje van Nederlanders. Zie ook de infographic ‘Top 5 uitvaartwensen’.

Top vijf uitvaartnachtmerries
Naast specifieke uitvaartwensen zijn er ook scenario’s waar Nederlanders tijdens hun toekomstige uitvaart absoluut geen trek in hebben. In de top vijf uitvaartnachtmerries staan: het in slaap vallen van de gasten, slechte muziekkeuze, het gevreesde kopje koffie met een plakje cake en het verkeerd uitspreken van de naam van de overledene door de uitvaartverzorger. Veel van deze nachtmerries zijn te voorkomen wanneer men van te voren de uitvaartwensen in kaart brengt, deze deelt met naasten, en verschillende uitvaartondernemers met elkaar vergelijkt voordat de uitvaart geregeld wordt. Zie ook de infographic ‘Top 5 uitvaartnachtmerries’.

Over Watkostdoodgaan.nl
Op het platform vullen uitvaartondernemers uit heel Nederland hun prijzen voor de verschillende uitvaartelementen zelf in. Naar aanleiding van een georganiseerde uitvaart laat de consument op haar beurt een review achter. Op deze manier is de prijs/kwaliteitverhouding voor de bezoekers van Watkostdoodgaan.nl direct zichtbaar. Het resultaat is dat Nederlanders op voorhand de vrijheid krijgen om te overwegen op welke wijze, waar, door wie en tegen welke prijs zij hun uitvaart willen laten verzorgen. Op de dag van het versturen van dit persbericht zijn er 160 uitvaartondernemers aangesloten op het platform.

Watkostdoodgaan.nl is een initiatief van AXENT. AXENT heeft geen financieel belang bij het doorverwijzen van consumenten naar uitvaartondernemers die aangesloten zijn bij het platform. Iedere uitvaartondernemer in Nederland mag zich aanmelden en is zelf verantwoordelijkvoor het up to date houden van hun tarievenlijst en profiel.

Bron: watkostdoodgaan.nl

 

Share
2017-01-06T17:34:06+00:00