contact

Pat_D548507m_klein_96_20121022Ritueelbegeleider, een vak apart

Mijn naam is Patricia van Meerkerk, geboren in Amsterdam (1958) en opgegroeid in Amstelveen, waar ik met veel plezier woon. Ik ben werkzaam als ritueelbegeleider. Dit is een beroep dat al 10 jaar bestaat, maar waar nog veel te weinig mensen mee bekend zijn.
Ritueelbegeleiders worden voornamelijk ingezet bij een markeermoment, zoals een uitvaart- of een herdenkingsdienst. Een ritueelbegeleider weet de mensen met elkaar te verbinden en het afscheid betekenis te geven.
Er zijn in heel Nederland meer dan 230 ritueelbegeleiders actief, met ieder hun eigen specialiteit(en).

Wat kan ik voor u betekenen?

Mijn specialiteit is om in korte tijd, met u samen, de afscheidsdienst van uw dierbare vorm en inhoud te geven. Dit doen we met elkaar en zoals u het wilt. Met u samen zoek ik naar de best passende vorm waarin we uw wensen gestalte kunnen geven. Ik nodig u uit om actief deel te nemen, op zo’n manier dat u zich daar prettig bij voelt. En waar nodig, help ik u met het schrijven van teksten, gedichten, bij de keuze voor muziek en eventuele rituelen. Tussentijds vindt er overleg plaats met u en eventuele sprekers en vooraf aan de uitvaartdienst ontvangt u van mij het complete draaiboek, zodat u precies weet wat er op welk moment gaat gebeuren. Tijdens de dienst ga ik voor.

Tijdelijk de regie uit handen geven

De impact van een verlies kan overweldigend zijn en vanaf het moment van overlijden moet er veel geregeld worden voor de uitvaart. Met alle praktische zaken die rondom de uitvaart geregeld moeten worden, is het fijn om een beroep te kunnen doen op deskundigen die u daarbij kunnen helpen. Want hiermee ontstaat er voor u ruimte om bewust afscheid te kunnen nemen, om erover te kunnen praten, om met elkaar het eerste verdriet te kunnen delen.

Een persoonlijk afscheid

Sprekers maken het afscheid persoonlijk, maar ook de muziek, gedichten en rituelen spelen hierin een belangrijke rol. Een ritueel verbindt en kan troost bieden. In mijn werk maak ik graag gebruik van symboliek en rituelen, zolang het ook past bij de overledene en bij de nabestaanden. Hier is niets zweverigs aan. Rituelen kunnen bestaan uit handelingen, woorden en beelden die symbolisch uitdrukken wat een gebeurtenis in ons leven voor ons betekent. 
Met een ritueel kan uiting gegeven worden aan het gevoel en de beleving van dat moment. 

Professionele betrokkenheid

De rol van ritueelbegeleider vraagt mijns inziens om zorgvuldigheid, integriteit en respect. Je treft mensen aan op een heel kwetsbaar moment en daar moet je je steeds van bewust zijn. Ook krijg je te maken met een groepsdynamiek en onderlinge verhoudingen, of (gebroken) gezinnen waar de meningen over het afscheid verdeeld zijn. De uitdaging is om zonder oordeel iedereen die er op dat moment bij betrokken is te zien en te horen. Soms is het nodig om te bemiddelen, maar meestal is men bereid om met elkaar er een mooi afscheid van te maken.

Wel of niet zelf doen

Je hoort tegenwoordig steeds vaker, dat men de uitvaart zoveel mogelijk zelf wil regelen. Ik ben daar een groot voorstander van en gelukkig kunt u ook heel veel zelf organiseren en/of uitvoeren. Uw uitvaartondernemer kan u hierin goed adviseren en uit ervaring met u meedenken.
Uit eigen ervaring als ritueelbegeleider geef ik graag ter overweging om in ieder geval het voorgaan van de afscheidsdienst uit handen te geven. Heeft u iemand die wat verder weg staat of hiermee vertrouwd is, maak daar gebruik van. Op deze manier geeft u uzelf alle ruimte om bezig te kunnen zijn met waar het op dat moment om gaat; afscheid nemen.

Afscheid nemen kun je maar één keer doen
en dan moet het gewoon goed zijn.

Samenwerking Westfriese Poort Uitvaartzorg en Van Meerkerk Afscheidsrituelen

Mijn vader zei vroeger altijd ‘het maakt niet uit wát je doet, maar hóe je het doet’. Ik heb dat goed in mijn oren geknoopt. Zeker in een vak waarin je maar één keer iets kunt doen is dit enorm belangrijk.

De kern van onze samenwerking staat dan ook volledig in het belang van de nabestaanden. Het gaat om hun beleving, hun afscheid, zij staan op de voorgrond. Michael en ik doen ieder waar we goed in zijn. We zijn op elkaar ingespeeld en vullen elkaar aan. Door onze nauwe samenwerking sluiten onze diensten naadloos aan op de behoeften van de nabestaanden. We werken samen met de familie om te komen tot een waardig en passend afscheid.
De ervaringen zijn steeds zeer positief geweest. Onze samenwerking geeft een duidelijke meerwaarde aan de uitvaart.
Niet alleen in West-Friesland kunt u mij inhuren, ook in de rest van Noord-Holland en in Flevoland kunt u een beroep op mij doen.
Van Meerkerk Afscheidsrituelen is aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (www.lbvr.nl).

Meer informatie:
van meerkerk2

www.vanmeerkerkafscheidsrituelen.nl
info@vanmeerkerkafscheidsrituelen.nl
Tel.: 
06 441 20 770

 

Share
2017-01-06T17:34:07+00:00