contact

Wij zetten een aantal uitvaarttrends voor 2013 op een rijtje.

rieten uitvaartkist westfriese poort uitvaartzorg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duurzaamheid
Ecologisch en duurzaamheid zijn booming, ook in de uitvaartbranche. Novellis verwacht in 2013 een toenemende populariteit van fair trade uitvaartmanden. Deze manden zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals bamboe, wilgenteen en bananenblad. Zo blijven er na de begrafenis geen materialen achter in de grond. Ook bij crematie komen er minder schadelijke stoffen vrij dan bij reguliere kisten.

Bewuste consument: doe het zelf uitvaart: 2013 wordt naar verwachting het jaar waarin mensen zich realiseren dat er geen uitvaart volgens het boekje bestaat. Consumenten kunnen een uitvaart inrichten zoals ze zelf willen; het vervoer, de kist, het drukwerk, etc. Novellis moedigt dit sterk aan, want voor de rouwverwerking kan een actievere betrokkenheid en bewust omgaan met het afscheid helpen.

bovengronds begraven westfriese poort uitvaartzorg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bovengronds begraven: Lange tijd waren er twee opties: begraven of cremeren. Maar sinds kort is er een derde variant in opkomst in Nederland: bovengronds begraven. Deze traditie is in Zuid-Europa en Zuid-Amerika al eeuwen gangbaar en begint nu ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Overledenen worden bijgezet in een muur met wandgraven die hermetisch afgesloten kunnen worden. Bovengronds begraven is in verschillende Nederlandse gemeenten mogelijk, in 2013 zal dit aantal naar de verwachting van Novellis verder toenemen.

Video-opnames: Steeds vaker worden er professionele internet-, video- of foto-opnames gemaakt van een uitvaart. Zo kunnen de nabestaanden op een later moment de ceremonie nogmaals bekijken. Door de vele indrukken die nabestaanden tijdens het rouwproces te verwerken krijgen, is er behoefte aan de uitvaartceremonie in alle rust te kunnen herbekijken. Ook voor familie en vrienden die om uiteenlopende redenen niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn, bieden deze opnames uitkomst. Een internetaansluiting kan zelfs familie overzee of waar dan ook ter wereld de mogelijkheid bieden de uitvaart ‘bij te wonen’.

Alternatief rouwvervoer: De traditionele zwarte lijkwagen boet in aan populariteit. Steeds vaker wordt er gekozen voor een vervoermiddel dat aansluit bij de interesses van de overledene. Zo is de rouwkoets sterk in opkomst in Nederland. Maar ook bijzondere alternatieven zoals een rouwfiets en een rouwcaravan worden steeds populairder. We verwachten dat deze populariteit in 2013 alleen maar zal toenemen.

Kleding: De dagen dat zwart de dresscode was tijdens begrafenissen liggen inmiddels ver achter ons. Kleurrijke accenten in kleding zijn geen uitzondering meer. Vaak is het zelfs de uitdrukkelijke wens van de overledene dat zwart niet de boventoon voert in de kleding van de nabestaanden. In 2013 zal zwart steeds meer verdwijnen als standaardkleur voor rouwkleding.

Marc Dreuning, commercieel manager bij Novellis: “We merken dat uitvaarten steeds persoonlijker en unieker worden. De tijd dat alle begrafenissen volgens hetzelfde protocol verliepen, is voorbij. Naast een moment van nagedachtenis en rouw, zijn er steeds meer uitingsvormen als het gaat om de afscheidsceremonie. Dit uit zich onder andere in een eigen invulling en bewuste muziek- en kledingkeuze.”

Share
2017-01-06T17:34:07+00:00